sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Tehtävä 4B: Saijan opetusmateriaalien oikeuksista

Filosofianopettaja Saija haluaisi koostaa eri aikoina ja eri tavoin tekemistään opetusmateriaaleista kokoelman, mutta tekijänoikeuskysymykset voivat olla aineiston eri osien kohdalla erilaisia. Vanhinta, vuonna 1998, julkaistua aineistoa Saija ei käsitykseni mukaan voi liittää sellaisenaan uuteen koosteeseensä, koska sitä on vielä kustantajalla varastossa.  Tekijänoikeuslain 37 pykälän mukaan tekijä saa kuitenkin15 vuoden kuluttua julkaisemisen aloittamisesta  ottaa teoksen osaksi kokoomateosta.

Opettajakollega Johannan kanssa yhdessä vuonna 2001 tehty omakustanne filosofeista on kokonaisuus, jossa tekijöiden osuudet eivät muodosta itsenäisiä teoksia. Lain mukaan tekijänoikeus on yhteinen tällaisissa tapauksissa. Johannan kuoltua oikeus jää Saijalle, ja näin ollen hän voinee liittää teoksen opetuskoosteeseensa. Vuonna 2005 Saija kirjoitti teoksen eksistentialismista ja moderneista filosofeista. Teoksen julkaisi pieni kustantamo, jonka kanssa Saija teki sopimuksen, jolla oikeudet kirjan myöhempään käyttöön siirtyivät kustantajalle. Jos kustantaja ei ole julkaissut kirjaa kohtuullisessa ajassa, voi Saija purkaa sopimuksen ja pitää kertakorvauksena maksetun palkkion.

Vuonna 2008 tehtyyn valistusajan filosofiaa käsittelevään itsenäiseen teokseen tekijänoikeudet ovat Saijalla, koska kunnan kanssa ei ole tehty kirjallista sopimusta, jonka mukaan työntekijän tuotosten tekijänoikeudet siirtyisivät työnantajalle. Tällaisissa tapauksissa kuitenkin tekijänoikeuslain ja työoikeuden lähtökohdat ovat erilaiset. Työoikeuden mukaan työn tulos kuuluu työnantajalle. Ilman sopimustakin työnantaja saa siis työntekijän työsuhteessa luomiin teoksiin normaalin toimintansa edellyttämän käyttöoikeuden. Oikeudet teoksen muuhun käyttöön jäävät tekijälle, joten mielestäni Saija voi liittää tämänkin teoksensa opetusmateriaalinsa osaksi.

Paras tapa varmistaa, että omia teoksiaan voi vaivatta käyttää myöhemmin haluamallaan tavalla, on ainakin tehdä kirjalliset sopimukset työnantajien kanssa tekijänoikeuksista. Varmaan myös kustannussopimusten sananmuotoihin kannattaa kiinnittää huomiota.

2 kommenttia:

  1. Tässä on hyvä vastaus. Huomasit kaikki olennaisimmat asiat.

    Paria kohtaa voisin kuitenkin tarkentaa. Tekijän kuollessa tekijänoikeudet siirtyvät tämän perikunnalle. Näin käy myös yhteisteokseen kohdistuvalle tekijänoikeudelle. Saijan lisäksi siis vuoden 2001 teoksen tekijänoikeus on Johannan perikunnalla, mistä saattaa seurata ongelmia.

    Tekijänoikeuslain kustannussopimuspykäliä noudatetaan kun muusta ei ole sovittu. Vuoden 2005 teoksen osalta sovittiin tekijänoikeuden kokonaissiirtymisestä, joten ei noudatetakaan tekijänoikeuslain 33§:ää, jonka mukaan tekijällä on oikeus purkaa kustannussopimus kustantajan viivästyessä. Kaikki taloudelliset oikeudet ovat silloin kustantajalla ja teoksen tekijälle jää enää moraaliset oikeudet. Tämä liittyy vahvasti loppukaneettiisi kustannussopimusten sananmuotoihin kannattaa kiinnittää huomiota.

    VastaaPoista
  2. Onnittelut lienevät paikallaan, olet ahkerasti vastannut jokaiseen tehtävään :)

    VastaaPoista