perjantai 1. lokakuuta 2010

Tehtävä 2/B Joulujuhliin musiikkia

Musiikkikurssilaisille ei tarvitse ostaa omia nuotistoja, koska opetusministeriön hankkiman luvan mukaisesti opetus- ja tutkimuskäyttöön sekä esityksiä ja niihin valmistautumista varten nuotteja saa kopioida tietyin ehdoin: lukukauden aikana saa kopioida samoille opiskelijoille enintään kymmenen sivua, muttei kuitenkaan enempää kuin puolet koko julkaisusta; lisäksi edellytetään, että kyseessä ovat oppilaitoksen opetustilanteet tai maksuton juhla, jonka yleisönä on pääasiassa oppilaitoksen opiskelijoita ja henkilökuntaa sekä heidän omaisiaa. Joulujuhlaesitystä varten siis saatiin kopioida tarvittavat nuotit.

Musiikin esittämisen koulun juhlissa kattaa kunnan vuosilupa, jonka piiriin kuuluvat kunnan ylläpitämät laitokset, kuten koulut ja niissä järjetettävät maksuttomat tilaisuudet. Erillistä lupaa ei siis tarvita juhlia varten. Sopimuksen mukaan myöskään musiikin esittäminen opetustilanteessa ei edellytä eri sopimuksia. Kuntasopimus on kunnan ja Teoston sekä Gramexin yhdessä tekemä sopimus.

Teosto on säveltäjien, sanoittajien, sovittajien ja musiikin kustantajien tekijänoikeusjärjestö, joka edustaa n. 25 000:ta kotimaista ja noin kahta miljoonaa ulkomaista musiikin tekijää ja kustantajaa. Teosto myy ja kehittää musiikinkäyttöön liittyviä palveluita ja huolehtii, että tekijät saavat korvauksensa musiikkinsa julkisesta esittämisestä ja tallentamisesta. Gramex taas on muusikoiden ja äänitetuottajien tekijänoikeusjärjestö. Se on kotimainen järjestö, jonka piiriin kuuluu noin 45 000 alan ammattilaista. Järjestö hoitaa musiikin korvaus- ja käyttölupa-asioita, jotka liittyvät radiossa esitettävään musiikkiin ja äänilevyjen sekä musiikkivideoiden käyttöön.

1 kommentti:

  1. Tämän osalta koululle kävi hyvin: kaikki mitä aikoivat tehdä oli myös tekijänoikeudellisesti oikein.

    Kun teimme osaamiskartoitusta kurssin sisällön suunnittelun aluksi, siitä kävi ilmi että tekijänoikeus tulkittiin usein tiukemmaksi kuin se todella oli. Mikä on sinun kokemuksesi kurssin tässä vaiheessa? Onko tekijänoikeus vaikuttanut nyt tiukemmalta vai väljemmältä kuin ennen kurssiin osallistumistasi?

    VastaaPoista